ALTYAPI VE TAAHHÜT

Her geçen gün daha fazla iş fırsatları sunan Türk altyapı sektörü yatırımcıyı kendisine çekmektedir. Türkiye’nin özelleştirme programı kapsamında da altyapı iş fırsatları yer almaktadır. Türkiye’deki altyapı özelleştirme çalışmaları geçtiğimiz sekiz yıl boyunca toplam 44 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Önümüzdeki on yıllık dönemde 100 milyar ABD dolarını aşkın bir yatırım gerektirecek olan sektördeki artan enerji talebi dikkate alındığında, Türkiye’nin enerji ve altyapı şirketleri için birçok yatırım fırsatı sunduğu görülmektedir.

Türk inşaat şirketleri, altyapı ve taahhüt işlerinde Rusya federasyonu, Türkiye cumhuriyetleri, Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Afrika ülkelerinde başarılı projelere imza attılar. Bu ülkelerde proje geliştirmek isteyen yabancı yatırımcıların Türk inşaat ve taahhüt şirketleri ile ortak olarak iş yapmaları büyük avantaj sağlayacaktır.

Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record’un (ENR) hazırladığı Dünyanın en büyük ilk 225 uluslararası müteahhitlik ve altyapı firmasını belirlemek üzere yapılan araştırmaya göre bu yılki listeye Türkiye’den giren firma sayısı 33’e yükseldi. Bu sayı Türkiye’yi Çin’in ardından ikinci sıraya taşıdı.

2012 verilerine göre, dünyanın pek çok ülkesinde başarılı projelere imza atan Türk altyapı ve taahhüt şirketleri yurtdışı gelir sıralamasında 16 milyar dolarla 10’uncu sırada yer aldı.

Adania yatırım gibi Son Grup iştiraklerinden olan Çukurova Gayrimenkul İnşaat ve Taahhüt’de Türkiye ve yurtdışında altyapı ve inşaat işlerinde yabancı inşaat taahhüt şirketleri ile ortak proje geliştirmeyi planlamaktadır.

Yeni limanların, köprülerin, havaalanlarının, kara yollarının, demir yollarının, yüksek hızlı demir yollarının, hastanelerin vs. inşa edilmesi gibi alanlara ilişkin olarak altyapı sektörüne çok büyük yatırımların yapılması planlanmaktadır.

Çukurova Bölgesinde Altyapı

Çukurova Bölgesi coğrafi konumu, hava, deniz, kara ve demiryolu ağı, inşaat, enerji, tarım, sanayi gibi her türlü altyapı çalışmasına uygun bölgedir.

Bölgede bulunan enerji santralleri, petro-kimya sanayi ciddi altyapı ve taahhüt yatırımlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Bölge, sahip olduğu konumun getirdiği avantajlarla ulusal ölçekte ortalamanın üzerinde ulaşım altyapısına sahiptir. Özellikle ticari karayolu, denizyolu ve demiryolu taşımacılığı açısından gelişmiş durumdadır. Fakat bölge içinde alternatif ve farklı ulaşım türleri arasındaki kritik bağlantıları sağlayacak ulaşım altyapısının geliştirilmesine ihtiyaç vardır.